تعداد نظرات
128 دیدگاه
تعداد لایک
2,889 پسندیدن
تاریخ انتشار
جمعه ۱۳ دی ۱۳۹۸
بازدید
72,641 نفر
به دلیل درخواست دوستان متن عوض شد و متن جدید جایگزین شد
یخدان یا یخچال، گونهای ساختمان است که در برای تولید و نگهداری ساخته میشد. معمولاً هر یخچال دارای یک استخر و یک دیوار بلند (بنام حصار) و یک مخزن گنبددار بود. حصار طوری ساخته میشد که تمام روز سایه آن بر استخر میافتاد و از گرم شدن آب استخر جلوگیری میکرد. یخی را که در زمستان در استخر یخچال درست میشد میشکستند و در خزانه انبار میکردند و در فصل گرما آن را به کار میبردند.
از نظر هنر معماری و نیز دانش مهندسی، یخچال یکی از بهترین مصداقهای دانش «انسان-طبیعت-معماری» و تعامل انسان با رفتارهای طبیعت و عناصر طبیعی در فصول مختلف سال است.
بنای یخچالهای قدیمی، غریبترین عناصر معماری هستند که نه تنها مورد بی مهری قرارگرفته، بلکه تقریباً به بوته فراموشی سپرده شدهاند. در وجود یخچالها و تولیداتش که در قلب تابستانهای داغ و سوزان، خنکای آب گوارا را به درون خانهها میکشاند، رمز و رازی وجود دارد که حکایت از معجز ه فروتنانه خشت خام و دستهای پرتوان معمار فرزانهای میکند که به عشق خدمت به خلق، خشت بر خشت نهادهاست.
در سرتاسر خطه و به خصوص در که دارای تابستانهای طاقت فرسا میباشند، یخ همواره از ضروریات مردم بهشمار میرفته که علاوه بر خنک نمودن آب شرب، برای حفظ خوراکیها نیز مورد استفاده قرار میگرفتهاست. برخلاف آب انبارها و برکههای عمومی در شهرها و روستاها که احداث آنها از مبانی خیرات محسوب میشده و ساختمان و آبش وقف بوده، یخچالها منابع درآمد زیادی برای صاحبانش بهشمار میرفتهاند.
از پیشینه تاریخی یخچالها تا اطلاعات دقیقی در دست نیست. هر چند در متون تاریخی و داستانها و اشعار قبل از دوره صفوی استفاده از یخ به وفور یافت میشود؛ اما از نحوه تولید آن سخنی به میان نیامده است. قدیمیترین مدارک، مربوط به سفرنامه «» سیاح فرانسوی دوره صفوی است.
در سال ۱۰۷۶ هجری، در این سفرنامه به طرز تهیه یخ در یخچالهای شهر اصفهان پرداخته، وی مینویسد: «در یک محوطهٔ گود، گودال عمیقی رو به شمال حفر میکنند و در مقابل آن مربعهایی به عمق شانزده تا بیست شست به مانند تشتکی فراهم میآورند، آنگاه شامگاهان اینها را از آب مالامال میسازند … صبحگاهان که کاملاً منجمد میشود آن را با رندهٔ باغبانی یا شن کش میشکنند و تکهتکه میکنند و تمام این قطعات را در گودال مزبور روی هم انبار میکنند و در آنجا دوباره تا حد امکان به تکههای کوچکتر مبدل میکنند، چون هر اندازه یخ بیشتر خرد شود بهتر منجمد میشود. سپس حوضچههای مربع شکل را مانند روز گذشته با آب تازه پر میکنند و هنگام غروب با کدوهای قلیانی دسته دار (آب پاش) قطعات یخ گودال را آب پاشی میکنند تا بهتر به هم بچسبند. بعد از اقلاً هشت روز کار مداوم به ترتیب بالا، قطعات یخ به ضخامت پنج تا شش پا به دست میآید، و آن وقت شب هنگام مردم معمولی محله را جمع مینمایند و اینان با فریاد و هلهله و شادی عظیم در حالتی که مشعلهایی پیرامون گودال افروخته شده با آهنگ ساز و ابزار طرب که برای تهییج آنان نوخته میشود در گودال فرود میآورند… در مدت شش هفته، یک توازی (معادل ۱/۰۴۹ متر) و بیشتر به گودی و درازا و پهنای مطلوب انباشته مالامال از یخ میگردد…» (سیاحت نامهٔ شاردن، ترجمهٔ محمد عباسی، ج ۴، ص ۲۷۰–۲۷۲)
قدیمیترین تصاویر از یخچالهای دوران صفویه هم به شاردن نسبت داده شدهاست، که در سفرنامهٔ خود دورنمایی از شهر را به تصویر کشیده و یخچالهای این شهر را بیرون از قلعه و برج و باروی شهر نشان دادهاست.
«کرنلین بروین» هلندی نیز که در سال ۱۱۱۴ هـ.ق. وارد ایران شد تصویری از یک یخچال در شهر قم را در کتاب خود آورده که یکی از مهمترین اسناد تاریخی از یخچالهای دورهٔ صفوی است. در این تصویر مخزن یخچال را گنبدی از نوع «رک زینه ای» تشکیل میدهد و دیوار سایه انداز آن در سمت چپ عکس دیده میشود.
اما نمونه ای از توصیف یخچالهای دوران در کتاب «نصف جهان فی التعریف الاصفهان» آمدهاست، مؤلف وضع یخچالهای اصفهان در دورهٔ قاجاریه را همان گونه توصیف میکند که شاردن به آن اشاره کرده، وی مینویسد: «یخچالی که ساخته شده و دیواری بلند طرف جنوب آن دارد و از طرف مشرق به طرف مغرب کشیده شده و پای آن گودالی عمیق است که موضع جمع آوری و حفظ یخ است. طرف شمال این گودال کرتهای بلندی درست کردهاند و در زمستان از آب نهرها زیاد در آن مینمایند و به شبهای سرد روی آب بسته میشود…». مؤلف در ادامه به طرز تهیهٔ یخ همان گونه که شاردن فرانسوی توصیف نموده اشاره میکند.
معماری یخچالها و فن ساختمانی آنها به گونهای است که دقت و نکته سنجی معماران این واحدها را به نکات عمده مهمی چون عایقکاری بنا، حفظ برودت مناسب جهت نگهداری یخ، و چگونگی تهیه میرساند.
یخچالها متشکل از سه بخش میباشند:
مخازن یخ نیز خود به دو گونهاند:
ارائه شده توسط : پرشین جم
در وب سایت : پرشین جم
به نظر تان در پرشین جم چه مطالبی درج شود؟